Voor vragen bel: 0592 - 389 111

Tuinontwerp

Een goed ontwerp is de eerste stap naar uw droomtuin. Hierin zoek ik altijd naar het perfecte samenspel tussen uw tuin, woning en omgeving.

Huis, tuin en omgeving: Je kunt ze niet los van elkaar zien en samen vormen ze de basis van een prettige leefomgeving. U heeft een aantal wensen en wilt een mooie en functionele tuin. Ik kijk hoe we een goed samenspel tussen tuin, woning en omgeving kunnen creëren. Het uiteindelijke doel is het maken een tuin die de woning mooier maakt.

Voordat er met de aanleg of renovatie begonnen kan worden, is het maken een goed ontwerp essentieel. Dit is de start om uw droomtuin werkelijk te maken.

Bij het ontwerpen van een tuin zijn er grofweg twee situaties: Een nieuwbouwsituatie en een renovatie van een bestaande tuin. In een nieuwbouwsituatie is de tuin weliswaar leeg maar staan al wel de vorm van het perceel, de ligging van het huis en de toestand van de grond vast.

In de ontwerpfase brengen we eerst het gebruik van de tuin in kaart. Hierbij nemen we o.a. de volgende vragen door:

  • Gaat het om een privé tuin of om een bedrijfstuin?
  • Wordt het een speeltuin waarin je kunt voetballen, trampolinespringen of schommelen?
  • Wordt het vooral een tuin om tot rust te komen, lekker te relaxen of meer een bloementuin met veel vlinders?
  • Heeft u graag vogels in de tuin?
  • Wilt u ook een groentetuin?
  • Werkt u graag in de tuin of denkt aan een onderhoudsarme tuin met grote groepen en royale terrassen?

Vervolgens kijken we naar wat er al in de omgeving van de tuin is: het huis, de omringende bebouwing, openbare wegen en het bestaande groen. Waar moet je rekening mee houden en welke elementen kun je goed gebruiken in het nieuwe ontwerp?

In het geval van een renovatie is het zelden verstandig om een tuin helemaal leeg te halen en vanaf nul opnieuw te beginnen. Het is beter om het goede te behouden. Een bestaande heester of boom kan een schitterend element vormen in de nieuwe tuin. Bij een renovatie moet alles dat blijft een perfect samenspel vormen met het nieuwe waarbij uw mooie bestaande elementen nog beter uitkomen.

Hergebruik van planten en materiaal vind ik erg belangrijk: het bespaart kosten en is goed voor het milieu, je hoeft immers minder af te voeren. Oud bestratingsmateriaal leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor het maken van natuurlijk uitziende stapelmuurtjes.

 

Het schetsontwerp

In de volgende fase maak ik een schetsontwerp. Dit is een plattegrond van de tuin waarin o.a. de te gebruiken materialen aangeven staan. In dit stadium houden we al rekening met afvoer van regenwater. Moet er een putje komen in het terras en waar moet de afvoerpijp naartoe? Een essentieel element in schetsontwerp zijn de zichtlijnen. Hiermee geven we mooie doorkijkjes in de tuin aan bijvoorbeeld naar een bomengroep.

Wilt u de tuin ook makkelijk en goed beregenen en adequaat verlichten? Dan maak ik een doordacht beregenings- en verlichtingsplan. Waar moeten de sproeiers worden geplaatst en welke? Hoeveel sproeiers kunnen er tegelijk aan of moet elke sproeier op een aparte leiding? Wat is waterdruk die bepalend is voor het ondergrondse leidingsysteem? En hoe kan de tuin goed verlicht worden?

Beplantingsplan

Samen met de plattegrond is het beplantingsplan de kern van elk ontwerp. Welke planten komen waar te staan en hoeveel.

We hebben te maken met allerlei factoren: kleur, standplaats, bloeitijd en hoogte van de plant, zon minnend of beter gedijend in de schaduw, vochtige plek of wat droger. Iedere heester en plant op de ideale plaats in uw tuin waarin ieder jaargetijde wat te beleven valt. Dat is het streven! Een goede plantenkeuze is zeer belangrijk. Of het nu gaat om een strakke, landelijke of formele tuin, iedere plant heeft z’n eigen leefomgeving.

Misschien loopt u in uw tuin tegen het volgende aan:
Heeft u altijd al die bijzondere plant gewild maar wil deze niet groeien en bloeien in uw tuin?
Of bloeit alles tegelijkertijd?
Staan uw planten zo dicht bij de heg dat u er niet meer bij kunt voor het snoeien?
Of blijkt dat na verloop van tijd dat de planten elkaar verdringen?

In dit geval zijn er vaak teveel ingezet en die bijzondere plant doet het wel goed maar hij is niet te zien omdat er grotere planten voor staan. Samen bekijken we uw situatie en maak ik een plan zodat de heg weer bereikbaar wordt en u weer optimaal kunt genieten van uw favoriete planten.

 

 

 

 

 

 

 

Neem vrijblijvend contact op
Neem contact op